Timpul de livrare a coletelor in perioada urmatoare poate varia intre 24 si 72 de ore. Iti multumim pentru intelegere!

Dieta fara gluten: Ce pot manca?

Dieta fara gluten: Ce pot manca?

Dieta fara gluten este un regim alimentar care exclude in totalitate proteina numita gluten, proteina care se regaseste in grau, secara si orz. O astfel de dieta este esentiala pentru tine daca suferi de alergie la gluten sau de boala celiaca, o afectiune autoimuna cu predispozitie genetica care poate avea consecinte grave de sanatate.

Ce este glutenul?

Un amestec de substante naturale proteice regasite cu predilectie in grau, secara, orz si ovaz. O proteina importanta in prepararea aluaturilor, intalnita in produse de panificatie, paste fainoase, bere, cereale, dar si in preparate cu carne sau sosuri. In cazul celor care au o predispozitie genetica, glutenul le poate distruge mucoasa intestinala, lucru care conduce la malabsorbtia substantelor nutritive din alimente.

Boala celiaca si alergia la gluten

Boala celiaca este o afectiune autoimuna in care corpul reactioneaza violent la gluten. Una din 141 persoane sufera de aceasta afectiune, desi majoritatea dintre acestia nici macar nu au fost diagnosticati. In fond, atunci cand acestia consuma alimente cu gluten, sistemul imunitar reactioneaza prin distrugerea mucoasei intestinale si pot aparea astfel consecinte grave precum osteoporoza, infertilitate, avorturi repetate, anemie si anumite forme de cancer.

Simptomele acestei boli sunt destul de nespecifice, existand peste 300 de astfel de reactii inregistrare in aproape tot corpul si intregul organism. Cele mai cunoscute sunt balonarea, diareea, luarea sau pierderea in greutate, dureri abdominale, oboseala si stari acute de slabiciune fizica, dureri de cap, stari de depresie care nu raspund la medicamentatie sau deficiente de fier si anemie.

Exista insa si o zona de mijloc recunoscuta sub numele de intoleranta la gluten. Si aceasta se manifesta prin simptome atipice, insa persoanele care sufera de aceasta afectiune nu au acel raspuns imun specific celiacilor si nici nu indura afectarea intestinala caracteristica acestora. O dieta fara gluten te poate ajuta repede sa te pui pe picioare in caz ca suferi de aceasta intoleranta.

Boala celiaca nu trebuie insa confundata cu alergia la grau sau gluten, afectiune mai rar intalnita si care presupune mecanisme imunitare diferite.

Alimentatie in dieta fara gluten

Alimente fara gluten:

Fructe

Legume

Cereale aglutenice: mei, orez, porumb

Pseudocereale: hrisca, amaranth, quinoa, chia

Peste

Carne

Verdeturi: fasoale boabe, fasole verde, mazare, linte, naut

Lactate

Soia

Seminte si nuci

Alimente care contin gluten:

Cereale: grau, secara, orz, ovaz

Paine

Paste fainoase

Biscuiti si covrigei

Prajituri, gogosi si produse de patiserie

Sosuri

Bere

Supe si supe creme

Bomboane

Alimente conservate

Trecerea la o dieta fara gluten nu este o schimbare usoara si trebuie sa o abordezi cu rabdare si sa nu uiti sa te documentezi mult, in special sa te obisnuiesti sa citesti etichetele tuturor alimentelor pe care intentionezi sa la cumperi.

Este posibil sa te simti privat de multe alimente pe care le indragesti la inceput, insa incearca sa te focusezi pe alimentele si produsele pe care ai voie sa le consumi. Ai putea sa fii surprins de gama extinsa de produse fara gluten de pe piata, inclusiv paine si paste.

Iti lasam si noi mai jos produsele fara gluten pe care le poti achizitiona ca sa iti faci trecerea la dieta fara gluten mai usoara si mai gustoasa.

Acest material nu intentioneaza sa inlocuiasca sfatul doctorului. Indicatii pentru depistarea unei afectiuni si o alimentatie corespunzatoare pentru tratarea acesteia o poate recomanda doar un specialist.

Surse: Celiac.org, Gluten Free LivingMayoClinic


Share on Facebook Pin on Pinterest
Fulgi de hrisca crispy 250 g SanoVita
8,50 lei
Seminte de hrisca 1 kg SanoVita
13,50 lei
Seminte de hrisca 200 g SanoVita
3,50 lei
Faina Integrala De Hrisca 500g SOLARIS
9,50 lei
Fulgi De Hrisca Granovit 350g SOLARIS
11,00 lei
ECO-Bautura de orez 1 L SanoVita
10,00 lei

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Best

Retete

Testimoniale

O lume mai bună. Fel de fel de semințe, biscuiți, stafide, siropuri, ceaiuri, foarte bine aprovizionat, cu prețuri bune și o atmosferă placută. 

Roxana Dumitru

Sunt clienta magazinului de aproximativ 4 ani și întotdeauna am fost foarte mulțumită de cât de bine este aprovizionat, de organizarea spațiului și, nu în ultimul rând, de amabilitatea personalului, de promptitudinea fetelor și de atmosfera din magazin.

Marinela Măntescu, 43 ani

Urmareste-ne pe Facebook