Timpul de livrare a coletelor in perioada urmatoare poate varia intre 24 si 72 de ore. Iti multumim pentru intelegere!

Inlocuitori pentru zahar: Zaharul de mesteacan finlandez

Inlocuitori pentru zahar: Zaharul de mesteacan finlandez

Zaharul de mesteacan este unul dintre indulcitorii naturali oferiti ca alternativa la zaharul rafinat, tot mai des intalnit ca ingredient pe ambalajele numeroaselor produse destinate unei alimentatii sanatoase. Totusi, zaharul de mesteacan sau Xylitol, denumirea care l-a facut celebru, se afla la limita dintre recomandarile nutritionistilor si controversele care inconjoara numeroase produse dedicate unei alimentatii sanatoase. 

Denumirea de Xylitol provine din limba greaca, unde xyl inseamna lemn. Indulcitorul Xylitol in sine provine din fibrele mai multor fructe si legume, dar si din cereale precum porumbul sau scoarta unor copaci precum mesteacanul. Odata extras si procesat, acest tip de indulcitor pudra arata foarte similar cu zaharul, fiind la fel de dulce ca acesta, insa cu doar doua treimi din caloriile pe care le are zaharul.

Acest compus chimic Xylitol a fost descoperit in urma cu peste 100 de ani, fiind in continuare cercetat pentru potentialele sale beneficii. La mijlocul anilor 1960, acesta era deja utilizat la nivelul intregii Europe si in Japonia ca o alternativa a zaharului pentru diabetici, pentru ca este metabolizat in sange fara a afecta nivelul insulinei. La o scurta comparatie a indicelui glicemic, zaharul alb are indicele 85, zaharul brun are indicele 70, mierea are indicele 60, iar Xylitolul are cel mai scazut indice glicemic – 7.

Pe langa acest indice glicemic care il recomanda pentru persoanele care sufera de diabet, zaharul de mesteacan este un indulcitor care nu dauneaza dentitiei. Studii effectuate in Finlanda la inceputul anilor 1970 arata o scadere a celor cu probleme stomatologice dupa consumarea de produse indulcite cu Xylitol fata de cele care consuma produse indulcite cu zaharoza. Explicatia sta in faptul ca bacteriile care cauzeaza carii prefera zaharurile care fermenteaza, in timp ce Xylitolul nu fermenteaza si nu creeaza un mediu propice pentru acestea.

Sub forma de sirop, Zylitoul poate ajuta si la preventia dezvoltarii infectiilor in urechea mijlocie la copii. Acesta reduce cu 30% numarul de infectii, stopand bacteriile in tubul care leaga urechea de nas. De aceea Xylitolul este un produs des intalnit si in spray-urile sau produsele pentru spalaturi nazale, prevenind atasarea bacteriilor pe caile respiratorii si indepartand cu eficienta poluantii din aer ce pot provoca astm sau alergii.

Poate fi administrat si in dietele pentru slabit, pentru ca indulceste la fel de eficient ca si zaharoza, insa are mult mai putine calorii. Acest compus se absoarbe si se transforma lent in corpul tau, creand rapid o senzatie de satietate si reducand considerabil pofta de mancare.

Exista si efecte secundare care pot veni odata cu consumul de Xylitol, precum probleme gastrointestinale, incluzand flatulenta, diaree sau stomac deranjat. Totusi, acestea se manifesta in cazuri neglijabile, fiind dovedit stiintific ca nu poti pati nimic daca consumi sub o medie de 1,5 kg de Xylitol pe luna. Te poti astepta insa la un usor efect laxativ in primele zile de consum, dar acest efect secundar poate varia de la o persoana la alta.

Citeste cu atentie etichetele zaharului de mesteacan si asigura-te ca cumperi produsul pur, fara a fi amestecat in prealabil cu alti indulcitori sau cu alte elemente chimice. Iti lasam mai jos optiunile noastre de zahar de mesteacan, incearca-le si descopera-le si tu.

 


Share on Facebook Pin on Pinterest
Zahar din Mesteacan Finlandez (Xilitol) 500 g MADAL BAL
30,50 lei
Zahar din mesteacan finlandez (Xilitol) 1 kg MADAL BAL
56,00 lei

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Best

Retete

Testimoniale

Sunt clienta magazinului de aproximativ 4 ani și întotdeauna am fost foarte mulțumită de cât de bine este aprovizionat, de organizarea spațiului și, nu în ultimul rând, de amabilitatea personalului, de promptitudinea fetelor și de atmosfera din magazin.

Marinela Măntescu, 43 ani

O lume mai bună. Fel de fel de semințe, biscuiți, stafide, siropuri, ceaiuri, foarte bine aprovizionat, cu prețuri bune și o atmosferă placută. 

Roxana Dumitru

Urmareste-ne pe Facebook