Timpul de livrare a coletelor in perioada urmatoare poate varia intre 24 si 72 de ore. Iti multumim pentru intelegere!

De ce este painea cu maia cea mai sanatoasa alegere de pe piata?

De ce este painea cu maia cea mai sanatoasa alegere de pe piata?

Aproape oricare dintre noi are o afinitate pentru paine sau o forma a acesteia, insa la fel de multi cunoastem cateva motive pentru care nu ar trebui sa consumam felie dupa felie - balonare, disconfort, digestie greoaie, calorii goale, lipsa de nutrienti si alte astfel de motive. Painea cu maia este o solutie pentru cateva dintre problemele pe care le ridica consumul excesiv de paine alba, fiind si o paine mult mai gustoasa, cu o textura mai densa si mai consistenta. 

Cel putin cinci motive pentru care ne place paine cu maia

Exista numeroase avantaje ale consumului de paine cu maia in detrimentul painii moderne, fermentata cu drojdie. Sunt cateva lucruri care o fac optiunea mai sanatoasa de pe raftul cu paine din orice brutarie, motiv pentru care am adus-o si noi la Farmacia cu Plante. 

Prin fermentarea naturala a aluatului cu maia pe o perioada mai indelungata, proteinele din grau se transforma in aminoacizi, permitandu-i glutenului sa ajunga intr-o stare predigerata in produsul finit - painea cu maia. Acest produs astfel devine o alternativa pentru persoanele cu sensibilitate la gluten.  

Procesul indelungat de fermentare al painii cu maia ii da acesteia gustul usor acru caracteristic, insa este acelasi proces care si face painea aceasta mai buna pentru o digestie optima. 

Aluatul dospit cu maia ajuta si la digerarea carbohidratilor complecsi in zaharuri mai simple, painea aceasta avand un indice glicemic de 68, comparativ cu cel de 100 al unei paini albe obisnuite. 

Este benefica florei intestinale, recreeand treptat populatia de bacterii digestive din tractul intestinal. Parte dintre aceste bacterii continute de maia sunt responsabile pentru oprirea dezvoltarii candidei, de altfel favorizata de un agent obisnuit de crestere. 

Maiaua imbunatateste textura si consistenta produselor de panificatie. Fiecare maia mama va oferi un alt gust si o alta aroma painii in functie de faina si sarea alese pentru prepararea ei. 

Painea cu maia, o introducere

Egiptenii au plamadit pentru prima data painea in jurul anului 2.300 i.e.n, cand au descoperit ca amestecul de faina si apa lasat in contact cu exteriorul vreme indelungata facea bule si crestea in volum. Dospirea unui aluat cu acest amestec rezulta intr-o paine dulce, ramanand si procesul traditional care a stat la baza brutariei pana in secolul trecut, cand a aparut pe piata drojdia comerciala. 

Maiaua este rezultata dintr-un amestec de faina si apa care, lasate la temperatura camerei, fermenteaza datorita bacteriei care produce acid lactic - Lactobacillus. Culturile acestei bacterii nu supravietuiesc procesului de coacere, insa ajuta la neutralizarea acidului fitic - acid care ingreuneaza absorbtia mineralelor din grau. Odata eliminat acest acid, nutrientii din grau sunt mai usor de accesat si de asimilat de catre organism. De asemenea, glutenul din grau devine mai usor de digerat in timpul procesului indelungat de fermentatie, fiind transformate si o parte din carbohidratii si proteinele continute. 

De ce painea cu maia poate fi o solutie pentru oamenii cu sensibilitate la gluten

Atunci cand painea este dospita cu un agent de crestere rapida, bacteriile din ea nu au timp sa se predigereze - procesul de crestere este grabit si nu lasa fermentarea sa se desfasoare in suficient timp pentru acest lucru. Pentru o digerare corecta a glutenului, fermentarea unui aluat trebuie sa dureze cel putin 12 ore. Cu cat este mai mult digerat glutenul de catre maia, cu atat va trebui sa-l digereze mai putin stomacul tau. 

De asemenea, in acest timp se digereaza si un carbohidrat din grau numit fructan care provoca simptome similare cu cele survenite persoanelor sensibile la gluten. Numeroase studii sustin ca nu glutenul este problema acestei intolerante in sine, ci fructanul, insa prin limitarea alimentelor care contin gluten, se limiteaza si expunerea la acesta.

Bacteriile sunt de cele mai multe ori considerate raufacatori, insa acestea pot avea si un rol bun atunci cand le intalnesti in unele alimente. Si painea cu maia contine bacterii, insa acestea ajuta la netrutralizarea acidului fitic care, la randul lui, permite o mai buna asimilare a nutrientilor, vitaminelor si mineralelor in organism. Fara actiunea acidului fitic, acestea nu sunt absorbite de corp, ci eliminate in totalitate din organism, fara a il hrani cu nutrienti benefici lui. 

O faina fermentata corespunzator precum cea din painea cu maia contine 18 aminoacizi, carbohidrati complecsi, vitamine din complexul B, fier, zinc, seleniu si magneziu in proportii optime pentru organism.

Tu ai incercat painea cu maia? Alege un sortiment din painile cu maia disponibile in magazinul nostru si bucura-te de o paine care nu doar te va hrani, dar va fi si benefica pentru organismul si digestia ta. 

Gasesti mai jos informatii despre toate sortimentele de paine cu maia - paine cu faina bio, paine cu seminte de in si faina integrala si paine cu germeni si tarate.

Surse de informare: Nutritouslife.com, Sourdough.co.uk, Cheeseslave.com, TheGuardian.com, Tastebazaar.roBonappetit.com


Share on Facebook Pin on Pinterest

Toate câmpurile sunt obligatorii.

Best

Retete

Testimoniale

Sunt clienta magazinului de aproximativ 4 ani și întotdeauna am fost foarte mulțumită de cât de bine este aprovizionat, de organizarea spațiului și, nu în ultimul rând, de amabilitatea personalului, de promptitudinea fetelor și de atmosfera din magazin.

Marinela Măntescu, 43 ani

O lume mai bună. Fel de fel de semințe, biscuiți, stafide, siropuri, ceaiuri, foarte bine aprovizionat, cu prețuri bune și o atmosferă placută. 

Roxana Dumitru

Urmareste-ne pe Facebook